четвер, 28 травня 2015 р.

СБУ відкрила кримінальне провадження

Державне підприємство «НАЕК «Енергоатом» закуповує кабельно-провідникову продукцію для атомних електростанцій за завищеними у понад 5 раз цінами. Загалом через непрозорі тендери придбано товарів, робіт та послуг на суму 7,1 млрд. грн.. А, попри офіційні збитки, компанія  витрачає сотні мільйонів гривень на експлуатацію спортзалів та оздоровчих закладів. Про це під час брифінгу повідомила народний депутат від партії «Воля» Ірина Суслова, ініціатор звернення у правоохоронні органи щодо розслідування фактів корупції в ДП «НАЕК «Енергоатом».  


Вона повідомила, що за фактами  корупційних схем Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження  за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст. 209 (легалізація/відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом). Нардеп розповіла деякі відомі їй деталі корупційних зловживань. 

«У корупційних схемах «Енергоатома» широко задіяна підставна фірма «Кабельтехпостач», пов’язана з керівниками компанії, яка безпідставно регулярно виграє тендери. Тільки у 2013-2014 рр. ДП «НАЕК «Енергоатом» за державні кошти закупив у  неї продукцію на суму понад 150 млн. грн.», - зазначила Ірина Суслова.  
«Кабельтехпостач» - це  створене лише на папері товариство з обмеженою відповідальністю з уставним фондом 20 тис грн. заступником та директором якого є єдина людина Соловйов Олексій Леонідович»
, - додала парламентар.

Попри сумнівність цієї структури, вона постачала кабельну продукцію на атомні електростанції за значно завищеними цінами. При цьому, жоден з українських заводів-виробників, у яких «Енергоатом» може напряму закуповувати продукцію, не був навіть допущений до участі у тендері.
 
Ірина Суслова вимагає від СБУ провести розслідування наведених фактів,  вжити заходів для усунення непрозорості у закупівлях «Енергоатома» та проінформувати про кількість виявлених порушень під час тендерних торгів.
           
Нардеп від партії «Воля» також зазначила, що відтоді, як почалось розслідування цієї справи, згадана фірма вже не має наміру брати участь в тендері, який запланований в «Енергоатомі» на поточний місяць.

«За  рахунок усунення цієї фірми-прокладки від торгів ми орієнтовно заощадили для країни лише на одному (!) цьому тендері від 60 до 80 млн грн (!)», -поінформувала Суслова, додавши, що це лише початок розслідування корупційних схем в ДП «Енергоатом».
Ірина Суслова повідомила, що їй відомі й інші факти про корупцію і непрозорі закупівлі в «Енергоатомі».  Йдеться про закупівлю із порушенням законодавства товарів, робіт та послуг на суму 7,1 млрд. грн. Також нардеп звертає увагу на те, що за 2014-тий рік «Енергоатом» закінчив із збитками на суму 6,5 млрд. грн., що на 2,2 млрд. грн.. більше у порівняні із 2013-м. Але, при цьому, компанія витрачає сотні мільйонів гривень на експлуатацію спортзалів, оздоровчих закладів та інші цілі, які не пов’язані з виробництвом електроенергії. Наразі триває збір усієї інформації, яка стане основою звернень до правоохоронних органів.

«Ми вимагатимемо об’єктивного чесного розслідування, відкриття нових кримінальних проваджень та притягнення корупціонерів до відповідальності.Суспільство дізнається не лише про корупційні схеми, а й про конкретні імена та прізвища тих людей, які сьогодні є у владі та очолюють ці корупційні схеми», - пообіцяла депутат ВОЛІ.

Прес-служба партії «Воля»

Немає коментарів:

Дописати коментар