пʼятницю, 15 травня 2015 р.

Презентували «Історію міст і сіл Тернопільської області"



Тритомну «Історію міст і сіл Тернопільської області" презентували з концертом у Тернопільському драмтеатрі 15 травня 2015 року.

Так завершилася п'ятирічна робота над книгою про минуле всіх населених пунктів нашої області.

- Подібне видання виходило у світ ще у 1970-ті. Ясно, що воно хибувало й особливу увагу присвячувало діяльності партійних органів. Мало воно і багато позитивного, - розповідає один зі співтворців нової «Історії...» журналіст та літератор Михайло Ониськів. - Ми ж хотіли показати об'єктивну і чесну історію.
Як пояснює пан Ониськів, у першому із трьох томів є багато оглядових статей про географію, історію, економіку краю тощо. Серед авторів - місцеві вчені Ольга Заставецька, Йосип Свинко, Олег Гаврилюк, Ярослав Стоцький, Богдан Строцень, Володимир Окаринський, Микола Лазарович та інші. Відтак, за словами пана Ониськіва, до першого тому увійшли статті тільки про міста і села двох районів. Решту - в наступних двох томах.






















- Нема в Україні такої області, яку можна назвати більше енциклопедичною, говорив письменник Роман Лубківський.
Адже Тернопілля за незалежності першим спромоглося видати, та ще й трьохтомну історію, говорили промовці.
Натомість не йшлося під час урочистостей, що з бюджету краю витратили на втілення цього проекту понад 1 млн грн.
- Друк обійшовся у суму до 300 тисяч гривень, - казав голова облради Василь Хомінець. - Ви ж не можете оцінити прем'єру вистави за зарплатами акторів драмтеатру.


















Можна сказати, що колектив працював безплатно, додав він.
Насправді ж, як писала 20minut.ua, окрім вказаних 300 тис. грн на друк, ще 1 млн 10 тис. грн сформували щорічні кошти на утримання редакційної групи.
Зрештою, відбувся концерт, і в проміжках між мистецькими композиціями промовці дякували владі за сприяння. Так, Михайло Ониськів зачитав вірш, у якому згадано про голову обладмінстрації Степана Барну та голову облради Василя Хомінця. А знаний письменник та вчений Богдан Мельничук порівняв Василя Хомінця з ангелом.
 - Коли стукаєш в двері, робиш благе діло, обов'язково з'явиться ангел, який прилетить і допоможе. У даному випадку ангел явився в образі Василя Петровича Хомінця, - каже пан Мельничук.
Більше того, під час урочистостей говорили, що редакційна група має продовжити роботу і створити ще, наприклад, «Літературну Енциклопедію Тернопілля». (за повідомленням http://ternopolinfo.cinfoo.com/news-17155.html )

Фото Крочака Ігоря

Немає коментарів:

Дописати коментар