пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

"Вишами" не керуватимуть злочинці

Партія «ВОЛЯ» вимагає люстрації керівників Вищих навчальних закладів, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року.  Про це заявили члени Ради партії «Воля», народні депутати України Ірина Суслова та Юрій Дерев’янко під час презентації законопроекту щодо внесення змін до ЗУ «Про очищення влади».


У  разі прийняття цих змін, всі депутати, які голосували за закони 16 січня, автоматично підпадатимуть під люстрацію та не зможуть ні претендувати, ні обіймати посаду ректора.

Наразі партія «ВОЛЯ» зосередила свої сили на  люстрації кількох керівників ВНЗ. Їх  причетність до злочинних схем та розкрадання майна вже перевіряють правоохоронні органи. 

«Ми зробили лише перший крок на шляху люстрації в освіті та підготували і зареєстрували поправки до ЗУ «Про очищення влади». У разі прийняття цих поправок Ківалов, Калетнік, які голосували за закони 16 січня, не зможуть обіймати посади ректорів. Вони повинні постати перед судом та поступитись місцем прогресивним, талановитим та авторитетним молодим науковцям, які виховають студентство на європейських цінностях», - зазначили парламентарі.

Під час прес-конференції були озвучені  факти злочинної діяльності згаданих ректорів, які лягли в основу депутатських звернень, запитів та стали підставою для порушення кримінальних справ проти Ківалова та Калетніка. Окремо  Ірина Суслова зупинилась на постаті ще  одного одіозного ректора – Петра Мельника.

Зокрема, Ківалов, який голосував за диктаторські закони 16 січня,  створив злочинну схему, центральною ланкою якого став Національний університет «Одеська юридична академія». В різні роки (1999, 2003 та 2011 р.) на баланс академії були передані будівлі, майно, землі Одеського морського училища №17 та Міжрейсової бази моряків (частина земель розміщена на «золотій» частині одеського узбережжя - в районі 8-ї станції Великого Фонтану). Поступово все це майно та землі  перейшло у власність приватного Міжнародного гуманітарного університету, президентом якого був той же Ківалов та до Благодійного фонду «Студентська церква» (співзасновник – Ківалов). 

Екс-регіонал Петро Мельник в Національному університеті Державної податкової служби України проводив свої оборудки через фірми, оформлені на своїх родичів та членів сім’ї. Ці фірми вигравали тендери та здійснювали закупівлі за завищеними цінами, виступали забудовниками, завдаючи мільйонних збитків державі. Серед «досягнень» Мельника – незаконне відчуження реабілітаційно-оздоровчого комплексу «Сосновий бір»,  придбання житла для викладачів через фірму, оформлену на родичів, реконструкція корпусів університету, гуртожитків за завищеними цінами через фірму сестри тощо. 

Григорій Калетнік, який також голосував за закони 16 січня, узурпував владу в Вінницькому аграрному університеті, звільнив неугодних серед вищого викладацького складу та призначив лояльних співробітників. Його підозрюють у причетності до вирубки і продажу лісу в Немирівському районі Вінницької обл. та закидають участь в корупційних схемах по приватизації та розпаюванню земель у Ямпільському, Тростянецькому та Калинівському районах Вінницької обл. Правоохоронні органи також вивчають питання нецільового використання мільйонів гривень, виділених в рамках Кіотського протоколу.

Підсумовуючи захід, депутати «ВОЛІ» наголосили, що очищення освіти від корупції має бути більш всеохоплюючим. Разом з тим, механізм люстрації  дуже складний, і важливо, аби потім не лунали звинувачення в порушенні прав ректорів чи відстороненні неугодних. Тому  перший крок  - внесення змін до закону «Про очищення влади» - повинен спонукати до створення інших нормативних актів, які задовільнять запит суспільства на очищення освіти. В іншому випадку Україну очікуватиме смітникова люстрація та студентські бунти.

Немає коментарів:

Дописати коментар