четвер, 19 березня 2015 р.

Біженці з Криму лишились даху над головою

18 березня активісти “Всеукраїнського Комітету Народного Контролю” прибули до санаторію “Україна” аби ЗУПИНИТИ НЕЗАКОННЕ виселення біженців.
Побачивши на горизонті наших активістів, керівництво санаторію відразу викликало міліцію. Юрист оздоровниці спочатку намагався випровадити громаду, мовляв “це є підприємство, а не парк”, а потім перейшов до журналістів, які прийшли висвітлити дану подію.  Мабуть молодик розгубився перед натовпом, бо як ще можна пояснити незнання юриста чинного законодавства, відповідно до якого журналіст має право відвідувати підприємства, установи і організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів?  Або розгубленість, або профнепридатність.

Однак, не дивлячись на весь цей цирк, активістам Комітету все ж таки вдалося потрапити до корпусу, де мешкають біженці, щоб побачити на власні очі умови їхнього життя: без гарячої води, світла та тепла. В приміщені, де проживають сім’ї з дітьми температура досягає майже 8°С.
Тільки після того, як громада зайшла до корпусу та провела його огляд, до активістів вийшов заступник директора санаторію “Україна”, котрий не проявив жодної ініціативи. Навіть сісти за стіл перемовин запропонувала не адміністрація, а місцевий слідчий.
З точки зору самого заступника, виселення біженців є законним, оскільки останні більше трьох місяців відмовляються платити за проживання. До того ж, він заявив, що для підприємства занадто збитково вмикати опалювання всього корпусу заради чотирьох кімнат. Проте переселити біженців в інше місце відмовляється.
“Ми намагались оговорити з директором санаторію Гуртавцовою питання оплати всі ці три місяці. Але вона так і не змогла знайти часу у своєму розкладі для нас. А тепер, вже на камеру та при громадськості вони сують нам який папірець без підпису директора та печатки підприємства, називаючи його рахунком за послуги. Які послуги?” – наголошує біженка Ніна.
Відповідно до отриманого рахунку лише за маленьку кімнату розміром в 13 кв.м. в радянському санаторії, біженці мають сплачувати 1807 грн. 15 коп. щомісячно.  І все це, не дивлячись на те, що за постановою КабМіну щомісячна адресна допомога переселенцям ставить 884 грн на одну особу (члена сім’ї) для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) та 442 грн. на одну особу (члена сім’ї) для працездатних осіб. До того ж, люди не зі свого бажання обрали цей санаторій. Сюди їх направив Департамент соціальної політики Київської міської ради.
В процесі зустрічі виявилось, що санаторій “Україна”, приймаючи переселенців, навіть не узгодив всі ці питання з Департаментом, не підписав жодного договору з названим вище виконавчим органом та навіть після трьох місяців проживання переселенців, не надіслав жодного запиту до начальника Департаменту щодо допомоги у регулюванні цього процесу.
Тим часом, біженці збирають всі необхідні документи та готуються до захисту своїх інтересів у суді.“Вчора наш рідний дім відібрала Росія, яку називають ворогом. А сьогодні, своя ж рідна Україна залишає напризволяще. Без бою не здамось!” – заявляє переселенець з Криму Сергій.

Немає коментарів:

Дописати коментар