четвер, 26 березня 2015 р.

Передача естафети у Національній гвардії


   

26 березня 2015 року у Тернополі у військовій частині в/ч 3002 що входить до складу Національної гвардії України відбулося урочисте відзначення Дня відродження Національної гвардії України.

  Національна гвардія Украї́ни  — військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України (МВС) і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян України, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами — із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій. Як самостійна силова структура існувала з 1991 по 2000, як військове формування з правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України та залученням нових військових кадрів на добровольчій основі з березня 2014 року. Загальна чисельність — 60 тисяч військовослужбовців.











На свʹяткування у Тернополі прибули ветерани першої частини Національної гвардії України в/ч 1441 що дислокувалася в місті у 90-х роках минулого століття. Гостями молодих гвардійців були Олександр Варакута, зараз голова Тернопільської обласної організації ВГО Спілки Офіцерів України, Василь Конько, колишній старшина роти спеціального призначення, а зараз волонтер групи «Схід і Захід разом», Ярослав Кравчук ветеран і афганської війни, і Національної  гвардії України, Володимир Катрук ветеран Національної гвардії України, а зараз командир добровольчого батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Тернопіль». Громадську раду Тернопільської облдержадміністрації представляли Лариса Римар та Марія Мацук. Голова ВГО СОУ Олександр Варакута вручив грамоти ветеранам, командиру відродженої частини Національної гвардії Вікторові Шершуну документальний фільм про створення і становлення гвардії, а Ларисі Римар нагрудний знак Спілки Офіцерів України, таким чином прийнявши її в «почесні члени» організації.












Ветерани гвардійці передали молодому поколінню воїнів, перед тим за ритуалом попрощавшись з нею, свою реліквію. Настінний чеканний знак в/ч 1441, що колись був дбайливо збережений Олександром Варакутою. Усі промовці дали напутні слова для доблесної служби у не легкий для України час молодим бійцям Національної гвардії України.
Все таки велика сила ці військові традиції, доброї служби Вам молоді гвардійці !
Слава Україні,  ну і звичайно за старовинним середньовічним звичаєм, Віват, Віват Гвардія !
Ігор Крочак,військовий історик (фото автора)
(Гвардія від староскандинавського garda — стерегти, захищати, ще так поіменовується елемент ефесу холодної зброї. Видозміна: Гва́рдія, ґвардія (від італ. guardia) — добірна привілейована частина військ. В 1918 році в Українській Державі гетьмана Скоропадського була створена Гвардійська Сердюцька дивізія чисельністю в 5000 багнетів.)

Немає коментарів:

Дописати коментар