четвер, 19 березня 2015 р.

Районні органи незаконно відбирають у рад майно

Сільські і селищні ради не можуть ухвалити бюджети через зловживання районних рад і районних адміністрацій.
Про це на прес-конференції в "Українському кризовому медіа-центрі" заявив народний депутат, член політичної партії"ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко.

За словами нардепа сьогодні чимала кількість місцевих рад – сільські, селищні і міські – не можуть ухвалити свої бюджети через зловживання районних рад і районних адміністрацій. Іноді, наголошує він, це відбувається і за сприяння обласних держадміністрацій.
Як зазначив Дерев'янко, районні органи намагаються у незаконний спосіб забрати майно дитячих садочків, будинків культури для того,щоб здійснювати централізоване фінансування.
Про такі випадки порушень, зокрема, повідомили сільські голови Богородчаського району Івано-Франківської області.
"Уже третій місяць ми не можемо ухвалити бюджети. Люди без заробітної плати. Навіть пожежні машини без пального лишилися", - підтверджує голова Старунської сільської ради Іван Мосюк.
За його словами, бюджетний процес по-суті блокується на рівні районної ради, районної державної адміністрації.
"До 2015 року ми фінансували дошкільні заклади, будинки культури і клуби та місцеву пожежну команду. На даний час районна рада без мотивованих пояснень змушує нас передати майно територіальної громади в оперативне управління району. Це відбувається через просте звичайне розпорядження - спільне розпорядження голови районної адміністрації та голови районної ради. Потім нас в наказовому порядку змушують. Все це робиться для того, щоб проводити фінансування закладів за рахунок районного бюджету. Громада цього не розуміє, адже це порушення законодавства. За законом, така передача фіксування можлива лише за згоди місцевих рад. А в нашому районі це хочуть зробити через тиск", - пояснив сільський голова.
Він додає, що на ці порушення законодавства не реагує ні Прокуратура, ні інші служби.
"Якщо місцева громада не хоче передавати майно в оперативне управління,фінансування закладів здійснюватиметься з сільського бюджету. Тому ми б хотіли"достукатися" до тих людей, які порушують законодавство і намагаються загнати територіальні громади у "глухий кут", - зазначив Мосюк.
За словами сільського голови с. Старі Богородчани Ярослава Здерки, дошкільні заклади в селі не отримують фінансування від місцевих органів, хоча уже минуло 2,5місяця.
"Без бюджету страждають не тільки окремі заклади, а ціле село та вся громада. Не маючи бюджету, ми не можемо відремонтувати дороги, і це напередодні великодніх свят. Ми не можемо вирішувати будь-які питання благоустрою села. І це децентралізація?", -наголошує він.
Голова Манявської сільської ради Віктор Рудько каже, що залишається відкритим питання щодо земель поза межами населеного пункту.
"Я здивований тим, як голосує Верховна рада, яка в черговий раз "успішно" провалила законопроект №1599, який надавав можливість громадам розпоряджатися споконвічними їхніми землями. Якщо важелі управління землею у Держземагентства, то це означає, що одна людина в області розпоряджається усіма землями", - зазначив Рудько.
Юрій Дерев'янко повідомив, що було надіслано відповідне звернення до Президента, до Прем'єр-міністра та до Голови Верховної Ради, щоб відповідно до їх компетенції, вони дали доручення головам облдержадміністрацій, головам райадмінстрацій, зокрема, і Івано-Франківської області.
"Ми не маємо відповіді, чому районна адміністрація, районна рада, в тому числі і обласна державна адміністрація,блокують це рішення і не хочуть ухвалювати відповідно до чинного закону передбачені субвенції, щоб забезпечити функціонування сіл та селищ. Це, на жаль, не поодинокі випадки в Україні", - підсумував нардеп.

Прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янка

Немає коментарів:

Дописати коментар