пʼятницю, 27 березня 2015 р.

Ахметов заборгував ДП «Вугілля України» 900 мільйонів

Найбільшими боржниками перед державним підприємством «Вугілля України» є компанії з групи «ДТЕК» Ріната Ахметова.
Про це йдеться у відповіді Міненерговугілля на запит народного депутата Юрія Дерев'янка.
В Міністерстві зазначили, що починаючи з серпня 2014 року в Україні відчувається гострий дефіцит вугілля марок А і П, що обумовлено розташуванням його виробників у зоні дій незаконних збройних формувань.

Щорічне споживання вугілля марок А і П становило близько 50% (або близько 18 млн тонн) від загальної потреби вітчизняних теплових генерацій у вугільній продукції.
Вугілля газової групи (Ж, Г, ДГ), що видобувається на підконтрольних уряду територіях, виробляється у більших обсягах, ніж того потребують основні його вітчизняні споживачі – генеруючи компанії, наголосили у відомстві.
«Майже всі вітчизняні ТЕС, що споживають вугілля газової групи, крім заблокованої бойовими діями Вуглегірської ТЕС ПАТ «Центренерго», на даний час підпорядковані приватному ТОВ «ДТЕК», яке займає монопольне становище серед споживачів енергетичного вугілля газової групи та не погоджує до постачання вугільну продукцію з ресурсів державних вугледобувних підприємств у запропонованих обсягах», - йдеться у відповіді на запит.
В Міненерговугілля також зазначають, що продукція інших підприємств, які згадувалися Дерев'янком у запиті (ДП «Красноармійськвугілля», ДП «Вугільна компанія «Шахта Краснолиманська»), є неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках через високий зміст сірки и орієнтована на внутрішній ринок.
«Окрему економічну і соціальну загрозу створює криза неплатежів за поставлене державними вугледобувними підприємствами вугілля для потреб ТЕС за договорами з ДП «Вугілля України». Найбільшим боржником на 1 лютого 2015 року є ТОВ «ДТЕК Трейдинг» – 542,6 млн гривень, ТОВ «ДТЕК» – 347,9 млн гривень (відтерміновано судовими рішеннями) та ПАТ «Центренерго» – 255,6 млн гривень. При цьому вугледобувні підприємства вимушені накопичувати власні борги по заробітній платі, податках», - підкреслює відомство.
В Міністерстві також повідомили, що ініціюють питання про поновлення бюджетної програми «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної  продукції» з обсягом видатків 1,34 мільярда гривень.
Також, зазначають у відомстві, розглядається варіант встановлення ціни на вугільну продукцію на рівні собівартості 1 тонни товарної вугільної продукції у 1600 гривень. «Це дозволить шахтам збалансувати видатки і доходи та винайти кошти на технічне переоснащення», - запевняють чиновники.
Раніше Юрій Дерев'янко надіслав запит Міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину із проханням перевірити факти неефективного функціонування шахт, розташованих на сході України.
Нардеп закликав Міністра перевірити, чому не забезпечується вивезення видобутого вугілля на підконтрольній Україні території, але відповідь на це питання не була надана Міністерством.

Немає коментарів:

Дописати коментар