пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

Тернополян просять зробити свій вклад в історію



В Державному архіві Тернопільської області, йде збір матеріалів і документів про героїв Революції Гідності і "АТО" (україно-російської війни), а також про любу нелегку буденну працю на фронті. Я сам неодноразово виїзджав і виїзджаю на театр бойових дій щоби максимально заповнити фонди архіву фотоматеріалами. Все це на добровільних і безкоштовних волонтерських засадах. Прошу усіх читачів сприяння і публікації на ваших ресурсах звернення архівістів до наших земляків про допомогу у формуванні фондів історії для майбутніх поколіннь.

 Ігор Крочак (головний спеціаліст ДАТО, журналіст і військовий історик)


Звернення державного архіву Тернопільської області
до родин Героїв Революції Гідності та антитерористичної операції на сході України, з Тернопільщини,
                їхніх друзів та всіх тих, хто може допомогти зберегти              історичну та документальну пам´ять про них

Шановні земляки!
На наших очах відбуваються зміни в українському суспільстві, кожний відчуває себе частиною історії: проект тої України, про яку мріяли наші предки, вибудовується на наших очах й за нашої участі. У сховищах нашого архіву зберігається багато сторінок архівних матеріалів про тих, хто присвятив своє життя мрії про єдину та незалежну країну. Ще зовсім нещодавно ми думали, що всі наші втрати у боротьбі за незалежність залишилися позаду, проте вже другий рік поспіль боротьба триває – і ми продовжуємо отримувати сумні звістки.
Проте ніхто не буде забутий! Ми зобов´язані зберегти документальну пам´ять про кожного Героя, який віддав своє життя заради майбутніх поколінь. Їхні імена мають бути вкарбовані в історію нашого краю.
У державному архіві області триває збір відомостей та документів про мешканців області-Героїв Майдану та антитерористичної операції на сході України.
Наша мета-формування документальної збірки, що стане джерелом для вивчення сучасної історії нашого краю.
Держархів висловлює подяку тим, хто за покликом серця вже звернувся до нас і надав матеріали:
-п. Світлані Пугач, сестрі майора Віталія Куриловича, який загинув 29 травня 2014 року у збитому над Слов´янськом геліокоптері МІ-8;
- п. Христині Юркевич, дружині «айдарівця» Андрія Юркевича, який загинув разом з 10-ма побратимами 5 вересня 2014 року, потрапивши у пастку терористів на Луганщині. Андрій - автор яскравих споминів про події на Майдані під час Революції Гідності;
-а також тим навчальним закладам, де навчалися Герої, до яких ми зверталися, та іншим небайдужим людям.
Усі зібрані матеріали після їх оформлення будуть доступні для ознайомлення у читальному залі держархіву області. Також планується створення постійно діючої експозиції, що буде розповідати про тих, хто загинув заради нашої свободи під час буремних подій 2014-2015 років.
Звертаємося до рідних, друзів, знайомих наших Героїв, всіх тих, хто може допомогти зберегти документальну пам´ять про них, з проханням передавати на державне зберігання документи біографічного характеру, світлини, спомини, вірші, малюнки, листи (можливо скріншоти з смс-листування) та інший матеріал (у тому числі відеодокументи), що увійдуть до архівної збірки документів постійного зберігання.

Звертатися можна за адресою:

46000 м.Тернопіль, вул.Грушевського, 8, праве крило, четвертий поверх, каб.455, контактний телефон (0352) 52-25-63, е-mail: ternafdato@gmail.com


Немає коментарів:

Дописати коментар