понеділок, 17 листопада 2014 р.

Політичне вугілля.

У зв'язку з тривалою антитерористичною операцією, що проходить на сході України, більшість шахт, що знаходяться на цій території, зупинило свою роботу, а в Україні склалася безпрецендентна ситуація з нестачею вугілля дефіцитної антрацитної групи.
Так як для роботи вітчизняних ТЕЦ і ТЕС потрібне вугілля саме цієї категорії, а на частку цих електростанцій припадає виробництво близько 50% енергії України, наслідки нестачі палива можуть буть катастрофічними в масштабах країни.

Дана ситуація змусила уряд імпортувати вугілля з-за кордону, але й тут не обійшлося без скандалу. Контракти на поставку виявилися хитромудрі і дозволяють причетним до поставок особам заробити на різниці в ціні на паливо.
Ще наприкінці серпня прем'єр-міністр Яценюк повідомив про укладання контракту на поставку 1 млн. тонн вугілля з ПАР. Але умови контракту ніхто не розголошував, а відкритий тендер на проведення державних закупівель енергоносіїв з-за кордону не проводився.
Але найбільш суперечливим моментом цього контракту є ціна, за якою Україна готова купувати південноафриканське вугілля. Вартість такого палива на Чиказькій товарній біржі за умов завантаження в жовтні становить $ 65,4 за тонну. Додавши до неї вартість доставки сировини з південноафриканського порту в будь-який український чорноморський порт (яка, згідно фрахтовим ставками на перевезення вугілля становить $ 16 за тонну) ми отримуємо остаточну ціну $ 81,4 за тонну. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомляв, що кінцева вартість палива в українському порту складе близько $ 91 за тонну. Різниця між ціною, заявленою Міненерго, і реальною ринковою ціною вугілля з ПАР становить порядку $ 10 на тонні. Враховуючи обсяг поставок за контрактом, який становить 1 млн.тонн, можна стверджувати, що Україна переплатить 10 млн. доларів як мінімум за цим контрактом. На проведення повноцінного опалювального сезону в країні необхідно 5-6 млн.тонн вугілля, значить будуть нові контракти і нові поставки.
А якщо врахувати, що ціна південноафриканського вугілля з урахуванням витрат на розвантаження судна, транспортні витрати і зберігання становить $ 110-115, що ще більше збільшує вартість вугілля для України. У цю суму ще увійдуть 5-10 доларів - доставка по Україні. Тому 120-125 доларів - реальна ціна на африканське вугілля.
7 листопада стало відомо, що Петро Порошенко поставив під сумнів прозорість закупівель вугілля з ПАР Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Справа була передана в прокуратуру, тоді ж в Міненерго пройшли обшуки в зв'язку із закупівлями вугілля з ПАР. Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Продану загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади на строк до 3 років, якщо справа набере обертів.
11 листопада компанія Steel Mont, що займається поставками вугілля з ПАР в Україну, відмовилася продовжувати і укладати новий контракт. Причиною відмови є перевірки Генпрокуратурою укладеною на поставку вугілля угоди.
Президент України Петро Порошенко своїм указом від 14 листопада ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада по забезпеченню енергетичної безпеки держави. "Міністерству енергетики та вугільної промисловості України розробити в тижневий термін, з метою зменшення використання природного газу та мазуту вітчизняними ТЕЦ і ТЕС, питання імпорту (в разі економічної доцільності) електричної енергії з Російської Федерації для її постачання споживачам" - так говориться в указі.
От і з'явилася нова схема поставок вугілля, просунута в цей раз вже президентом країни, а разом з нею і нова схема заробітка для чиновників на різниці в ціні...
Чому Яценюк не хоче забезпечити роботою щонайменше 100 тис. українців і підтримати вітчизняні шахти і вітчизняне виробництво, а в пріоритет ставить закупівлі палива за кордоном? Адже через відмову від дотацій шахтам Донбасу в мінусі опинилися всі: Україна залишилася без вугілля і з примарними надіями на вдале проведення опалювального сезону, уряд Яценюка все більше розділяє країну, приймаючи рішення які знижують довіру населення вугільних регіонів Донецька та Луганська до влади України, а з бюджету країни мільярдами витікають кошти на закордонні рахунки компаній.
Якщо вже Порошенко і Яценюк не можуть прийти до одноголосного рішення і ставлять під сумніви рішення один одного, а Ляшко так взагалі заявив, що вийде з коаліції, якщо Україна буде закуповувати вугілля в Росії, то яка може бути мова про єдність політиків?
Майдан привів до влади злочинців, в лавах яких зараз розкол, а єдність була лише показовою. А від неузгоджених рішень прем'єра і президента як завжди страждають люди. 

4 коментарі:

  1. А яка вартість вугілля , видобутого в Донбасі. І де гарантія, що продотувавши донецькі шахти Україна отримає вугілля на ТЕЦ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. ціна десь така ж, але ці гроші залишаться в Україні і ми будемо їх платити українським шахтарям, а не південноафриканським. гарантій можна досягти, треба лише цього захотіти, адже це буде вигілно як Україні, так і Донбасу.

      Видалити
    2. добре...як "захотіти2 ? Терористи не дозволять вивезти вугілля і що тоді? Власне там вугілля є, тільки його вивезти не можна

      Видалити
  2. Сьогодні я такий щасливий, бо Бог зробив це для мене, переживши важкі часи з іншими позикодавцями, і нічого не виходить, я збирався втратити віру і надію, але все одно маю бути стійким і переслідувати те, що шукаю. Я щасливий сьогодні, бо Бог скерував мене до найкращої Позикової компанії, і я ні про що не пошкодував, зв’язавшись з ними, і моє сердечне бажання було задоволено, і мені дали вказану суму, про яку я просив (300 000,00 дол. США), гроші були сплачені мій рахунок після двох тижнів розмови з компанією, і вони не напружували мене і не боліли при отриманні цієї позики від них, інші члени моєї родини та друзі, яких я їм направляв, теж отримали свою позику, я б тебе дуже любив зв’язатися з 247officedept@gmail.com / whatsapp 1-989-394-3740. . і швидко отримайте свою позику, і це безпечно і швидко, ви, у кого є втрачена надія, віра і все, що у вас є, лише в ім’я отримання позики, і нічого не виходить, бріться об заклад, якщо ви спробуєте цього чоловіка на ім’я Бенджамін, ви ніколи не пошкодуйте про що-небудь, і ваш запит на позику буде схвалено, і він буде виплачений безпосередньо на ваш банківський рахунок, тож поспішайте зараз і зв’яжіться зі швидкою реакцією на WhatsApp + 1-989-394-3740. попросіть будь-який тип Позики, і вона буде Вам надана. я бажаю вам краще

    ВідповістиВидалити