четвер, 6 листопада 2014 р.

Граблі ЖКГ.



В Україні розпочався новий опалювальний сезон і як завжди уряд його проспав. Втім, в Україні підготовка до опалювального сезону завжди починається із запізненням, приказка "Готуй сани влітку" - це не про наших політиків. Але в одному уряд досяг успіху - він заздалегідь підготувався до підвищення тарифів, адже з 1 липня в Києві значно підвищилися тарифи на гарячу воду та опалення. Слідом за Києвом тарифи на воду і тепло підвищилися по всій Україні. Але, на подив, подбати про холодну зиму і проблеми опалення вони не в силах.
Адже це питання актуальне щороку, а рівень надання послуг ЖКГ не підвищується, а стає все гірше і гірше. Так куди йдуть гроші українців?

Підвищення тарифів - це як ознаменування приходу нової влади. Адже і в 2012, і в 2014, при приході нового уряду тарифи знову переглядаються, і не в кращу сторону для населення.
Але підвищення тарифу на 40%, як на мене, - це перебір! І це не кінець, планується поступове підвищення ще на 20%. Тобто в сумі за два роки тарифи зростуть на 60%. Невтішна цифра.
Адже проблеми людей не в тому, що немає газу в країні. Проблема в тому, що влада не може домовитися про прийнятну ціну на блакитне паливо.
Якби рівень заробітньої плати і пенсій підвищувався пропорційно тарифами ЖКГ - люди не звертали б на це увагу.
І як би не кричав Яценюк на своїх підлеглих, як би не загрожував їм кримінальною відповідальністю і позбавленням посад за віялові відключення енергосистеми, про проблему в енергетичному секторі країни знали давно. І якщо проблеми з газом з'являються з періодичністю раз на рік, то проблема з альтернативним паливом - вугіллям, нова для України. Адже підконтрольні збройним силам з ДНР шахти не хочуть давати Україні вугілля в борг, попросту боячись кидка. Для поставок необхідна передоплата. Закупівля вугілля за кордоном - не вихід. Адже на це також потрібні гроші, але грошей в бюджеті на це немає. І в той час, коли ДНР почали поставляти вугілля в Крим, наш уряд продовжує шукати кошти для проведення опалювального сезону. Як вихід, Сєня Яценюк запропонував підвищення тарифів. Легко і просто.
Яценюк підняттям тарифів підміняє поняття реформування ЖКГ. Коли мова заходить про реформи, то в першу чергу йдеться про гроші, на які реформування і проводитиметься, тому піднімаються тарифи, як наслідок платиться більше податків до бюджету, з якого потім виділяються кошти на утеплення будинків українців, а також вирішуються питання енергозбереження та енергоефективності. Тобто за рахунок простих людей реформи і проводяться.
Головне, що підвищення тарифів ЖКГ відбувається на тлі різкого падіння рівня життя в країні. Згідно Держстату України, зниження доходів населення прогнозується на рівні 17-18% за підсумками року. В свою чергу, рівень інфляції до кінця літа досягло 17,5%, зростання інфляції у вересні склало 2,9%. Це найвищий показник за останні 4 місяці, а в жовтні її рівень досяг 18%.
Настільки сумні цифри - це заслуга антикризового управління Яценюка. А поряд з падінням рівня життя для простих українців розкішшю стають колись такі буденні речі, як гаряча вода і отопленіе.А нещодавно нам обіцяли зовсім інше ...

Немає коментарів:

Дописати коментар