неділю, 5 жовтня 2014 р.

Підпишіть відкритого листа Президенту РФ

Шановні колеги,

Ви, мабуть, добре знаєте, що в Росії тривають переслідування і репресії проти незалежних громадських організацій. Ми хотіли б запропонувати вашій організації на знак солідарності з колегами із російських НУО підписати відкритого листа президенту Путіну із закликом зупинити утиски громадянського суспільства. Чим більше підписів ми зберемо, тим вагомішим буде наше послання.

Лист буде опубліковано 9 жовтня під час «Тижня дій», який пройде з 6 по 12 жовтня 2014 року, щоб продемонструвати солідарність з російським громадянським суспільством в рамках нашої кампанії «Не мовчи» на підтримку свободи вираження думок, зібрань і об'єднань в Росії.


Останні два роки російська держава здійснювала безпрецедентний тиск на незалежні російські НУО, в тому числі за допомогою наклепницької кампанії, запущеної в деяких ЗМІ, і так званого закону «про іноземних агентів». З 2012 року, коли був прийнятий закон «про іноземних агентів», влада провела раптові «перевірки» в сотнях НУО. Одні з них були оштрафовані на великі суми за те, що відмовилися зареєструватися як «іноземні агенти», а деякі були змушені закритися.

Приєднуйтесь до нашого звернення! Якщо ваша організація згодна підписати цього відкритого листа, будь ласка, заповніть цю онлайн-форму до 8 жовтня.

Зверніть будь ласка увагу, що цей лист відкритий для підписання від імені організацій, а не фізичних осіб.

Просимо Вас також переслати цю інформацію усім, кого вона може зацікавити.

Текст відкритого листа:

пане Президенте,

Ми, представники некомерційних організацій, закликаємо Вас негайно зупинити обмеження права на свободу об'єднань і припинити репресії проти незалежних некомерційних організацій (НУО) в Росії.

Ми обурені тим, що відповідно до закону про «іноземних агентів» в сотнях НУО влада без попередження провели перевірки, які спричинились до призупинення або ускладнення законної діяльності цих організацій, а десятки з них в цей час загрузли в судовій тяганині. Деяким НУО і їх керівникам довелося заплатити грабіжницькі штрафи, а інші були змушені закритися, бо відмовилися зареєструватися як «іноземні агенти». Ці НУО не були іноземними шпигунами або «агентами», а працювали в інтересах населення Росії. А сьогодні і багато інших російських НУО можуть повторити їх долю.

Відповідно до попереднього законодавства, НУО в Росії повинні були повідомляти про свою діяльність і доходи, тобто вже були підзвітні уряду і суспільству. Судячи з усього, єдина мета закону про «іноземних агентів» – затаврувати і дискредитувати ці організації в очах суспільства.

Ми вважаємо, що НУО необхідні для нормального функціонування суспільства. Їх роль вкрай важлива: вони покращують якість послуг, які держава надає населенню, підвищуючи прозорість роботи чиновників і направляючи їхні дії на користь громадян.

Ми закликаємо Вас, як президента Російської Федерації і гаранта Конституції та фундаментальних прав і свобод, закріплених у ній, вжити всіх необхідних заходів для того, щоб закон про «іноземних агентів» був скасований, а НУО в Росії змогли працювати без перешкод, утисків, цькування і не зазнаючи репресій.

1 коментар:

  1. Андрій Юсов вважає, що такі звернення не мають сенсу, оскільки " любое возмущение украинцев по поводу росс. НКО только докажет росс. власти необходимость их репрессировать..." https://twitter.com/andrey_yurov/status/518716062477869056

    ВідповістиВидалити