понеділок, 6 жовтня 2014 р.

300 тисяч зберуть на школу тернополяни

Із тернополян на школи зберуть
Ремонт шкіл та оновлення техніки, вочевидь, не є пріоритетом для міської влади. Таке припущення напрошується після того, як, незважаючи на дірки в бюджеті, депутати та посадовці погодились виділити сотні тисяч гривень на системи безпеки та обліку в десяти школах
Більше 700 тисяч гривень піде на встановлення в десяти міських школах аналітично-реєстраційних систем безпеки Smarsy. 400 тисяч гривень виділять із міського бюджету, а решту зберуть із батьків школярів.
Заклади отримають спеціальні електронні зчитувачі, лазерні датчики, звукові сигналізатори, турнікети, програмне забезпечення. Також у вартість входять монтаж, налаштування і обслуговування обладнання та навчання персоналу. Школярів забезпечать картками.
У мерії хвилюються за дітей
Багато батьків вважають ініціативу міськради завчасною та безглуздою. Адже в школах є нагальніші потреби, як-от ремонт приміщень, оновлення спортзалів, закупівля обладнання.
- Про систему контролю нам повідомили вчителі, - каже батько учня школи №4 Дмитро. - Вважаю це дурістю. Гроші дає місто, і ще з батьків по 40 гривень беруть. Невже у нас немає інших проблем, на вирішення яких ті кошти можна пустити? Я проти такого. І більшість батьків з класу – також. Ця система дублює функції вахтерів, чергових, класних керівників, учителів, щоденників. Зрештою, навіть по телефону можна поцікавитись і відвідуванням, і успішністю дитини. Це обов'язок батьків. Не подобається мені і примус.
Подібні думки озвучували й наші читачі 20minut.ua. На сайті ми розмістили публікацію про задум міської влади і попросили тернополян залишати свої думки й коментарі. Більшість дописів – негативні. Втім, є серед читачів і тернополяни, яким контроль за відвідуванням та успішністю, а також онлайн-діалог із батьками, вартістю 40 тисяч бюджетних гривень та майже стільки ж батьківських на одну школу, сподобався.
- Я задоволена цією системою, - пише наша читачка Оксана Костецька. - Sms-повідомлення - на вибір батьків. Хочу підключаю, а ні - то й ні. Маючи можливість зайти на сайт, кожен батько може переглянути і відвідування дитини, і оцінки.
Посадовці наполягають, що системи замовили, бо безпека в школах – пріоритет.
- Цей проект ми почали запроваджувати із трьох закладів: Української гімназії ім. І. Франка, Християнського колегіуму та 24-ї школи, - пояснює начальник міськуправління освіти Ольга Похиляк. - Потім ще внесли у план до 10 шкіл. У трьох згаданих навчальних закладах цю систему меценати встановили власним коштом.
У десятці ж закладів її впровадять за міські та батьківські гроші.
- Система може обійтися і у 30 тисяч гривень, і у 38, - додає пані Похиляк. - Усе залежить від обсягу робіт. Кошторис на кожну школу може бути різним.
Цей проект вирішили реалізувати, оскільки, як каже чиновниця, безпека дітей — найважливіше, зважаючи на ситуацію у країні.
Точного переліку тих шкіл, де встановлять Smarsy, як пояснили в управлінні, немає. Адже ще не виділили кошти. Реалізовуватимуть проект здебільшого у школах, які розташовані у центрі міста.
Потрібен людський фактор
Ми навідались в Українську гімназію ім. Івана Франка, де встановлення системи було безкоштовним для закладу і батьків. Її запровадили ще минулого року. Батьки учнів лише заплатили по 36 грн за пластикові картки - електронні паспорти учнів. У закладі за відвідуваністю школярів стежать система та чергові працівники закладу. Якщо хтось із учнів проходить, не приклавши картку до системи, звучить сигнал. Турнікетів у гімназії немає. Там вважають, що така металева загорожа для навчального закладу зайва.
- Система працює з листопада, - повідомила секретар директора, яка й адмініструє систему, Любов Хрущ. - Функцій багато. Приміром, функція "Структура" показує всі класи, керівників та учнів. От відкриваю конкретний клас, обираю учня — і відкривається сторінка з його фотографією, даними, контактами до батьків. Якщо відкрити фунцію "Відвідування", то побачимо, коли дитина прийшла і коли вийшла, хто присутній, а хто – ні, скільки дітей у кожному класі та закладі на той чи інший час. Функція "Успішність" дозволяє побачити оцінки дитини за всі предмети. Батьки мають онлайн-доступ до системи, але можуть переглядати дані лише своїх дітей. Навіть класні керівники мають доступ лише до учнів свого класу. Бачити інформацію щодо усіх школярів можуть лише директор та я. Це задля конфіденційності.
Дані в рубрику "Успішність" наразі вручну вносить пані Хрущ. Їй щодня всі вчителі надають інформацію про оцінки учнів з того чи іншого класу на спеціальних бланках.
- У нашій школі 21 клас і близько 650 дітей, - каже секретар. - Мені вистачає півтори години, аби ці дані внести в систему. І батьки щодня бачать як нові оцінки, так і успішність дитини з усіх предметів. Також батьки за бажанням можуть підключити функцію sms-інформування про те, коли дитина ввійшла у школу і коли вийшла звідти. Коштують повідомлення згідно з тарифами оператора.
Із вересня в гімназії хочуть активувати функцію "Домашнє завдання та зауваження". Програму впроваджують поступово, як розповів директор, аби не було значного навантаження на вчителів. Коли вона запрацює, домашні завдання дітям писатимуть безпосередньо у Smarsy. Так само, як і зауваження чи звернення до батьків.
- Все розвивається, - каже директор закладу Анатолій Крижанівський. - Приміром, ви ж не користуєтесь блокнотом, натомість у вас цифровий диктофон. Така ж ситуація й тут. Система, крім того, що посилює безпеку та дисциплінує учнів, дозволяє вести онлайн-діалог з батьками. Останні зможуть чітко бачити все, що стосується дитини: відвідування, успішність, дисципліну, повідомлення вчителів. Але в штаті все ж потрібні посади сторожа чи охоронця. Все-таки людський фактор - необхідний.
Директор розповів і про те, що не всі учні звикли до нововведення.
- Часто забувають удома, гублять чи ламають картки, - говорить пан Крижанівський. Але це ж діти. Замовляємо нові. Думаю, ближчим часом ситуація зміниться. Ми вчимо учнів відповідальності і розуміння того, що картка – їхній електронний документ. Учителі спочатку з осторогою ставились до проекту. Тепер також звикають і розуміють, що це дає нові можливості та покращення навчального процесу.
"У школи є нагальніші проблеми"
У тих закладах, де невдовзі встановлять Smarsy, не всі керівники думають так само.
- Щодо безпеки, то з цим проблем у нас поки що немає. За тим, хто входить, стежать чергові. А відвідуваністю і успішністю займаються класні керівники, - каже директор школи №5 Петро Поврозник. - Разом з тим, така система не завадила б. І більшість батьків були не проти. Проте ми таки відмовились від пропозиції, бо у школи є нагальніші потреби. Приміром, у нас покрівля тече. Ми звернулися в управління освіти і до міського голови листами, щоб дозволив ці кошти використати для ремонту даху. Чекаємо відповіді.
Система коштує тих грошей, яких за неї хочуть, кажуть фахівці. Але й вони сумніваються в доцільності проекту.
- Фахово проаналізувати систему та її вартість можна лише після тривалого і досконалого вивчення, - каже тернопільський підприємець-програміст Віталій Сороколіт. - Якщо говорити на підставі того, як програму описують розробники, зважаючи на її потенціал і технічні складові, то 40 тисяч не є великою сумою. Думаю, фірма заробляє завдяки тому, що їхній проект масштабний і охоплює всю країну. На мою думку, прогрес – це добре. Але перетворювати школу на режимний об’єкт не варто. Пропускною системою ми не вирішимо проблем та завдань, які стоять перед школою. Виховання неможливо підмінити технічним прогресом.
Фірма, яка створила смарсі, надіслала редакції калькуляцію витрат, а також детальніше розповіла про сам продукт. Про смарсі читайте тут . Витрати див. в табл.
Наша система – 4250 гривень
Сказати дорогий, чи дешевий продукт SMARSY, як пояснює експерт, важко. Бо ж одна з основних складових – авторська програма. Як її оцінити, визначає розробник. Приміром, нещодавно в приміщенні Медіа Корпорації RIA також встановили систему контролю. Вона не така функціональна, як та, що у школах. Її основне завдання – індивідуальна фіксація часу роботи кожного працівника. Ціна комплексу: двох зчитуючих пристроїв, комп'ютерної програми, яка здатна фіксувати та зберігати дані на 3500 працівників, монтаж та навчання обійшлись у 4250 грн. Індивідуальні пластикові картки для співробітників, разом з їх "прошивкою", обійшлися у 5,5 грн на кожного.
- У нас працюють дорослі люди, але і вони часто забувають картки вдома, - розповідає регіональний видавець Медіа Корпорації RIA Юрій Штопко. - У школах картки дадуть дітям. Крім того, це такий вік, що заради розваги учні користуватимуться картками одне одного. Уявіть реакцію батьків, які отримуватимуть декілька sms поспіль. Такі системи неважко обманути. Приміром, хтось відмітиться за двох-трьох, а дитина десь гулятиме. Треба розуміти, що повністю автоматичних комплексів, які не потребують адміністрування, немає. Систему обслуговують та підтримують люди, а це ще одна чи півставки у штатному розписі школи. Якби такі системи встановлювали безкоштовно, за державною програмою чи за менші суми, тоді запитань у тернополян не було б. Натомість автоматика коштує в середньому 60-80 тисяч гривень на одну школу.

Немає коментарів:

Дописати коментар