суботу, 2 березня 2013 р.

Беппе Грілло перемагає в Італії.Блогер може!


Свою неймовірну перемогу п'ятизіркові інтернет-коміка Беппе Грілло святкували в римській піцерії. Паперові скатертини в червоно-білу клітинку, розливне вино за копійки, піца. Особи молоді - 25-30 років максимум, якщо не знаєш, що відбувається, ніби футбольні фанати після матчу зайшли з'їсти свою недільну «Маргариту». Від демократії можна було задихнутися - прямі включення журналісти робили, стоячи між столами.


Сам переможець в той момент тримав оборону: італійська преса, замерзающая під будинком Беппе гриль, так його і не дочекалася. У кращих традиціях «Цунамі-туру» або «Ві-Дей» (це коли він кричав: «Всі пішли на ...») комік вийшов в інтернет і повідомив країні, що:

- Вони фантастично розважилися (чи то ще буде);

- Повернути Берлусконі країну - це злочин проти галактики (це всім, хто після підрахунку голосів заїкався про його коаліції з «Народом свободи»);

- Вони всім надают запотиличників ...

Після того, що трапилося цієї ночі, ми повинні знати про Беппе Грілло все. Тому що, виявляється, це можливо - створити в інтернеті свій блог, потім - там же свій рух і за 3 роки (!) Взагалі без телересурсов стати першою партією в країні. Першою. Відкриваємо сайт МВС, останні цифри. Дивимося «індивідуальна першість». «Народ свободи» - 21,56%. Демократична партія - 25,41%, Беппе Грілло - 25,54%. Тобто не було б у Берлусконі і Берсані помічників по коаліції, «П'ять зірок» отримала б від президента мандат на формування кабінету міністрів.

Питання, яке страшно мучить: хто голосував за Грілло? Хто, так втомившись від всього, замкнувся в кабінці і нишком поставив хрестик? Ці 9000000 - вони хто? Ті, хто просто вміє користуватися інтернетом? Або ті, хто вміє користуватися інтернетом і при цьому проти старих лівих і вічних правих? Ось з улюбленого від Грілло: «У нас є сенатор, якому 104 роки. У парламенті сидять з катетерами, з грілками ... Тобто один столітній випадково своїм голосом може загорнути все уряд. Якщо ти говориш їм про краудсорсингу, вони вилуплюються очі і кажуть: "Я повинен сходити в туалет". Їм кажеш "Гугл" - вони чують "Гоголь", той, що "Мертві душі" написав ». Грілло ніколи цього не скаже, але дуже хочеться знати (впевнена, тепер уже не тільки мені): скільки це коштувало? За три роки? І хто допомагав? Ну не можна ж так вдало футболки продавати ...

Все почалося з того, що успішного сатирика Грілло вигнали з національного телеканалу РАІ. Тому що не можна на РАІ ось так взяти і перерахувати імена корупціонерів, а він це зробив. У минулому році Челентано під час виступу в Сан-Ремо запропонував закрити парочку ватиканських газет, так теж обіцяли більше в телевізор не пускати. Грілло пішов у мережу. Писав про вай-фай, екологію, енергетику, пізніше всіх, хто активно це коментував, запросив вийти з кіберпростору на площу. Так і народився рух «П'ять зірок». В цивільні листи від Беппе включали:

- Без судимостей;

- Молодих;

- Безпартійних;

- З регіональною пропискою (тобто кандидат від Тоскани повинен там постійно жити).

Хто там тепер - одному Богу відомо, «фахівці широкого профілю». Як стверджує Грілло: «Серед нас є економісти, бухгалтери, студенти ... це буде революційна зміна поколінь».

Перша велика перемога - в минулому році - регіональні вибори на Сицилії і в Пармі, де кандидат від «П'яти зірок» набрав 60%. «Це була Сталінградська битва, йдемо на Берлін». Його вже взяли. Навіть якщо свіжообраний парламент розпустять через місяць.

Що п'ятизіркові будуть робити в парламенті? (Грілло, до речі, туди не піде, йому й коміком непогано.) Отже, 110 місць в нижній, 48 - у верхній палаті. Дружити ні з ким не будуть, можна забути. «Берлусконі - труп, він ще мертвий, ніж Ленін», а лівим («цвірінькають») не допоможуть з шкідливості. А адже голоси в сенаті, якщо все-таки Берсані дадуть сформувати кабінет, демократам дуже потрібні.

Про «відправити додому» всі чули. З конкретних пропозицій - вай-фай в кожне село, імейл кожному громадянину - з народження, разом з ІПН. Незрозуміло, що робити, якщо громадянин захоче його змінити, сподіваюся, зможе. Рух «П'ять зірок» погрожує скасувати компенсації витрат на передвиборну кампанію пройшли до парламенту партіям. Але боятися потрібно навіть не депутатам - Європі, з якою Грілло пообіцяв переглянути «деякі угоди». Список ще уточнюється, на кожному мітингу спливало щось нове, але розмах вражає - від розпаду зони євро до зменшення розміру дірок в рибальських мережах сицилійських рибалок. Чекаємо.

Грілло за пряму електронну демократію, за вільне скачування в інтернеті, за екологію, проти Ватикану і політичного істеблішменту. Але добре бути проти політичного істеблішменту, поки ти в мережі, а коли в тебе третину місць в парламенті, ти цей самий істеблішмент через п'ять хвилин і є.
Текст Асі Ємельянової
Знимка © Stefano Rellandini / Reuters 
Також читайте 
а також Ексклюзивне інтерв'ю телеканалу Євроньюс

Немає коментарів:

Дописати коментар